понеделник, 21 януари 2013 г.

ВОДЕВИЛЪТ „ГРЪЦКА КРИЗА” ИЛИ КРИЗАТА НА УЗОТО II


Български новини


В първата част на  статията се опитвам да обясня че всъщност гръцката криза не е толкова трагична, колкото се опитва да бъде представена. Нещо повече, много от обстоятелствата около нея, навеждат на мисълта че събитията имат по-сериозна подредба отколкото изглежда на пръв поглед.
Първото обстоятелство е че на този икономически феномен беше отделено много време и медийно пространство впродължение на няколко години и вместо да се стига до някакво решение, проблемът изглеждаше че се задълбочава. Това някак си буди учудване.


Второто обстоятелство е че през цялото това време като критерий за финансов колапс беше изтъкван процентът на задлъжнялост на държавата спрямо брутният вътрешен продукт. При Гърция той стига до около 160 % от БВП и това било пагубно за икономиката на страната. В същият момент обаче, една Япония, която все така успява да бъде втората икономическа сила в света има задлъжнялост от 260 %, което е и рекорд в съвременния свят. Никой не може с ръка на сърцето да каже че Страната на изгряващото слънце е пред банкрут. Така че, май и това не е общовалиден критерий.
Друго ще да е.
Впечатление направи и изключителното спокойствие на няколкото правителства, които се смениха междувременно, както и повторяемостта на събитията  при наближаването на датата за получаване на всеки от така наречените спасителни траншове. Първо медийна истерия, кършене на ръце, заплахи, стачки. След това кротко и в руслото. До следващият път и така повече от две години. Една много медийна криза. И една много необходима криза.
И като теглим чертата накрая и видим кой печели и кой губи, се оказва че всички печелят. С малки изключения.
Губещи донякъде се оказаха държавните служители, на които им бяха понамалени безумно раздутите заплати, бонуси и т. н. Бяха намалени и самите служители.  От това държавата само спечели. Частният сектор в никакъв случай не е губещ, защото ако покуптелната способност на чиновниците е намаляла, то десетките милиони туристи, повярвайте не идват с празни джобове в Елада. А туризмът е основно перо в приходите на южната ни съседка.
И спечели най-вече Европа. Тук му е мястото да обясним защо.
През последните десетина години, а и повече, ЕС се развиаваше и разширяваше с много бързи темпове, а след въвеждането на общата валута се превърна и в най-мощната икономическа сила. Но с времето поскъпването на еврото от една страна и главоломното развите на търговски конкуренти като Китай, както и аутсорсинга на производства на Изток създаде лоша конкурентна среда. От друга страна ЕС все повече се превръщаше в социална кухня за изоставащите и новите си членове. Скъпо евро и гладни членове на семейството вещаеха нерозово бъдеще за еврозоната. Нещо подобно, само че в помалки мащаби се случи с Британия, чиято скъпа валута я докара до там , че те не притежават в момента нито една от легендарните си автомобилни компании например. Така че при тях е въпрос на време да премат неизбежното – еврото. Може би и за това Камерън подскочи така.  А американската банкова криза избухна и като цунами заля целия свят, засядайки някакси в Европа смазвайки малките икономики като Гърция. Във вредата обаче се намери и полза.  Вътрешните и проблеми понижиха цената на еврото, което автоматично ще доведе до търговска атрактивност на европейската продукция.  Понижената консумация доведе и до падането на цената на петрола с около 50% за последните два-три месеца.
Гръцката криза е точно този уж черен ПР от който Европа имаше нужда за да си изчисти проблемите. Точно този коз. Ако страни като Гърция и Португалия бяха оставени да фалират и изхвърлени от валутният, то в еврозоната ше останат само суперикономиките – четири от общо седемте в Г- 7. Тогава еврото щеше да стане суперскъпо, а ЕС щеше да се разпадне като безмислен съюз.
И разбира се че Гърция беше чудесният избор. Зашото колкото и да е дълбока една криза там, тя е евтина за всички останали. Не Италия. Италия е част от гореспоменатото Г -7, а икономиката и е несъизмерима с гръцката. В Италия нещата бяха само загатнати колкото да се вдигне пушилка, но само преди няколко дни Супер Марио Монти каза че той няма нужда от финансиране. Разбира се че няма, иначе рекламата ше излезе по-скъпа от стоката.Той както си спомняте беше откомандирован с колегата си Пападимос по месторождение за да стягат дисциплината. По различен начин, ама ефективно и в двата случая.
От друга страна, все по-ярко оформящата се лидерска ос Берлин-Париж заяви претенции да диктува случващото се на Стария континент. И не търпи възражения, още повече от тези, които са седнали на трапезата им. Сещам се за едни думи на Тодор Живков от близкото минало: „Като нямаш пари, какви решения ще взимаш?, Ха- ха-ха!”  Ха – ха- ха, нали?
Ето за това нито Гърция, нито Португалия, за Испания и Италия да не говорим, няма нито да напуснат еврозоната, нито ЕС. Кризата дойде дюшиш и обстоятелствата бяха използвани максимално, а и всички спечелиха. Просто никой не си хвърля парите и усилията на вятъра. И пак ще се пие узо в онзи хубав град под Акропола.

2 коментара:

  1. georgios= ima xora i xora edni gladyvad nemad xleb na masata drygi sa v casinoto seraton xarchad tirsad bilgarki no posle kato si trignad kajvad na jena si v bilgaria mizeria nema xleb ne xodi tam no v sistia moment po luksojno mesto na ydovolstviata nema -vseki grik koito e dosal v bilgaria pik idva no ne da pomogne na xorata a da jadovoli svoite kaprizi v girchia tezi yslygi sa dvaised piti po skipi i samiad grik e beden da si pojvoli kakvoto ide-no v bilgaria ima sans da jivee i da xarchi bej d a misli che xorata gladyvad pred vseko edno javedenie v sofia kide li ima gichi koito ne im se trigva -xaresva i jastoto ima profesionalisti i opslyjvad -girchite mnogo obednexa no ja tova sami sa si vinovni i za kapak nie se plastame tezi jaemi-ima mnogo girchi ijenixa se ja bilgarki zastoto girkinite sa debeli i lakymi -napravixa bijnes i decha jiveiad si tyk ne im pyka ijopsto ja krizata v girchia koiato e ijmislena za da nekoi xora da stanad oste po bogati ne zabraveite 2 familii papandrey karamanlis koito vladeiad girchia desetiletia nisto ne napravixa ja naroda si-no nee samo tova a nesposobnosta im da opravliavad da vlagad kapitali zastoto edna kapitalisti4na dirzava nikoga nebi falirala a pri marksizma pise che kapitalisma e silata na bogatite da vladeiad parite kogato ima kriza nekoi xora prosto stavad po bogati parite se mestat ima dvijenie na kapitala kakto stana s sirbia istochvaxa petrol gasti po vreme na krijata i voinata-taka stava s girchia s raslikata che bilgarite ribotat a girchite mirelyvad pieki yzaki iskad samo aplata bes tryd s xitrost naglost zatova te stanaxa bogati jastoto en plastaxa japlati ne samo na bilgari no i na albanchi na drygite chyzdenchi koito v momenta vzexa gri4ki pasporti stanaxa gichi zastoto dirjavata gi ojakoni albanchite -grozinchite stanaxa girchi a samite girchi ijbiugiaxa od girchia po aystralia kanada i amerika-v momenta ima mnogo prestipnost v gichia jaradi krizata i zaradi tova ce ne jnaiad da opravliavad rodinata si faliraxa.

    ОтговорИзтриване