сряда, 29 март 2017 г.

Ципрас в пореден опит да се спаси от неизбежното

Правителството на Ципрас за пореден път се гласи да променя конституцията на страната.

Предлаганите промени предвиждат въвеждане на проста пропорционална система, пряк избор на президент, промяна в начина на финансиране
на партиите, ограничени мандати за депутатите, абсолютна защита на трудовите права, както и промени в закона за отговорността на министрите.

Нова Демокрация и ПАСОК скочиха на Ципрас заради поредния му опит за промени, наричайки действията опит за лично облагодетелстване на фона на задълбочаващата се криза и липса на споразумение с кредиторите.

Договорката се отложи за пореден път, а според опозицията страната има пари до Великден, след което ще е на практика във фалит. Само от данъчна несъбираемост, Гърция губи 16 милиарда евро годишно, повече отколкото е чуждестранната помощ.

Закъсва и приватизацията, а чаканите от там милиарди , така и не дойдоха. Дори почти готовата сделка за националната енергийна компания се развали в последния момент, купувачът се оттегли.

Миналата година Ципрас опита на няколко пъти да направи конституционни промени, но не успя да осигури парламентарна подкрепа.

Тогава той искаше да отмени бонусът от 50 депутатски места на първата спечелила политическа сила, както и да даде право на глас на 17-годишните, като по този начин се надяваше да закрепи разклатеното си управление при нови избори. После предложи пряк избор на президент, но тогава срещна вътрешен отпор в партията си.


Сегашните промени по процедура трябва да приключат до есента. За промените се изиква парламентарно мнозинство от три пети в 300-местния парламент, но е съмнително, че това ще се случи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар