вторник, 15 март 2016 г.

Империя на Слънцето*

През последните няколко десетки години, световната "общеcтвеност" е вгледана в петролните запаси, цени, източници и доставки, опитвайки се да си обясни всичко случващо се на планетата, включая конфликтите с наличието или отсъствието на петрол или меракът някому да обсеби тази ценна суровина. Това е основната енергийна суровина на земята и като една енергийно зависима
цивилизация, е нормално да сме вгледани в основният ни източник. И обяснявайки си събитията в света около нас, обикновените хора са донякъде прави. Да, става въпрос за енергия, но не за петрол. Той е енергията на миналото.И бавно и полека отива натам.

Цената му само за година се срина от доста над 100 долара за барел до смешните 30-тина долара, което го прати във времето от 70-те.

Всички конфликти са в зони със силно слънцегреене и ако някой ги разпалва, това е заради едно: да отложи смъртта на петрола. Ако погледнем най-общо, местата, където са водени военни действия и където е имало конфликти през последните няколко години, ще ни направи впечатление, че това са изключително територии с голямо слънцегреене, почти целогодишно, сех климат и без облачности валежи. Това са субтропични зони, където няма никакви метеорологични катаклизми. Веднага някой ще опонира, че такива места има из цялата планета.Да, но въпросните зони са именно най-близките до един от основните консуматори - Европа.

И ако се запитаме, кой има интерес от отлагането на неизбежното, отговорът идва сам с въпроса. вероятно страни, чието съществуване и благоденствие е до голяма степен свързано с износа на суровини. Падането на цените на черното злато не се е отразило почти по никакъв начин обаче на държавите обладаващи технологичния напредък. Дори напротив, стимулирало е производството  и е довело до облекчаване на живота, и ситмулиране на икономиката, тъй като енергнията, така необходима за въпросният технологичен напредък е поевтиняла, съответно, колелото на прогреса се е завъртяло с още по-пълни обороти напред. Жалко за останалите, които при цялото си богатство и многомилиардни приходи през последните 70 години, не са съумели да инвестират в бъдещето.

Високите цени на петрола от преди 2-3 години доведоха до технологичен скок, който разви неимоверно алтернативните източници. Соларни системи, ветрогенератори, шистови находища, водни  и приливни централи, както и някои технологии от по-далечно бъдеще, като реакторите за синтез.

В друга посока, автомобилите започнаха да харчат все по-малко гориво. Само преди 10-тина години един "джип" гълташе около 15-25 литра на 100 км, докато последните хибридни модели на Волво и БМВ обещамват разход около 2 литра ! на 100 км.

Появи се и революцията наречена "Тесла" - изцяло електрически сериен автомобил, който има показатели, сравними със съвременен луксозен седан, какъвто и е. От тази година компанията пуска и бюджетния Модел 3, който ще струва само 30-35 000 долара!
Tesla Model 3

Фолксваген Груп готви в поколението си за 2018-20 гадина цяла серия от изцяло електрически автомобили.

Toyota Mirai
Тойота пусна серийно на пазара "Мираи", кола задвижвана с водородни клетки.

Еърбас са готови с технологичен демонстратор на изцяло задвижван от електродвигатели самолет, който в момента успява да вози 4 човека на разстояние до 100 км. Амбицията е до няколко години да бъде произведен регионален пътнически самолет за 100 мовека, който ще покрива дистанции от 2000-2500 км, напълно достатъчно за континентална Европа.
Електрическият Airbus E FAN

Да, петролът бавно, бавно отива в миналото и следващите борби ще са за слънце и технологии.

След 20-30е години, бензинът ще се продава в аптеките, както по времето на Карл Бенц, бащата на автомобилостроенето, създал първият автомобил с двигател с вътрешно горене.

*Материалът е авторски и всяко ползване дори на части от него би следвало да става с позоваване на източника!


Няма коментари:

Публикуване на коментар