неделя, 10 февруари 2013 г.

По какво си приличат и различават България и Гърция

По какво си приличат и по какво се различават България и Гърция? 

   Това е въпрос, който напоследък ме кара да се замислям все повече. Причината да си го задавам е че след приемането на България в Евросъюза и отпадането на ограниченията за пътуване, двете съседки започнаха да живеят във все по-голяма симбиоза и това е все по-осезаемо особено по граничните райони като нашия. Оказа се че нашенеца предпочита да пече морно тяло по чистите плажове на Бяло море, нежели да плаща 20-30 лева за чадър на мръсното и презастроено, но иначе родно Черноморие.
Навсичко отгоре Аспровалта е три пъти по-близо от Варна. За храната и обслужването няма да говорим, а и цените вече не се различават. И не само това. Хиляди българи се юрнаха да пазаруват из лъскавите молове и бутици на Солун, където стоките са истински и на цена понякога в пъти по-ниска от тази в България. Гърците от своя страна пък се оказаха инвеститор номер едно в страната ни години наред. Предпочетоха да карат ски на Банско, а Сандански и Петрич са си вече традиционни дестинации за уикенда. Дори 60-70% от банковия ни сектор се оказа в елински ръце че дори и политиката ни към съседна Македония се оказа идентична. Започнаха едни визити, едни делегации, една обяна на опит, бизнес и култура. Започнахме да забелязваме че повче от хилядолетие всъщност живеем заедно и че сме страшно еднакви и по манталитет и по всичко. Братя,балканджии че и европейци. Получи се така че вековната вражда между двата народа, описана в учебници и възпята в песни и поеми се стопи за няколко месеца. Чуден свят да видиш ти! И тъкмо всичко изглеждаше поръсено с небет шекер, когато се появи нейно величество Кризата и разликите лъснаха тутакси. Гърция се оказа задушена от гигантски дългове и премиер и министри се разтърчаха из Старата Добра Европа да търсят спасение и помощ. Хазната се изпразни и правителството бе принудено да вземе драконовски антикризисни мерки. Това предизвика автоматично всенародно недоволство и всички си спомняме едномесечната гранична блокада на тракторите, а преди дни буквално около два милиона гърци излязоха на протест и почти парализираха страната. Ами да! Хората си имат права и си ги търсят и не желаят да плащат за чужди грешки. В България също се надигна недоволство. Нашенеца се разбунтува срещу стачкуващите гърци, защото се оказа че му пречат да иде на пазар в Солун да речем. Заканихме се дори и ние в отговор да ги блокираме през лятото. Да им го върнем един вид.
У нас положението се оказа не по-розово. Ние също видяхме дъното на джоба си. Тълпите англичани изчезнаха, чуждите инвеститори намаляха. Правителството ни също се принуди да въведе непопулярни мерки. Но нашите протести се ограничихав няколко виртуални групи във Фейсбук и скромни протести на протимниците на генно.модифицираният зарзават. Оказа че като общество сме малко беззъби.
Гърците за разлика от нас показаха че и властта и парите са в хората и държавата се съобразява с това. Май трябва да се замислим.

2 коментара:

  1. girchite sa xubav narod no mnogo pari odkradnaxa jakono od evropeiskite proekti tam kideto xorata gladyvad te pileexa i xarchexa chyjdi pari- plastame xiliadi danachi a opslyjvaneto e mijeria te xarchexa mnogo po taverni i javedenia koli i drexi sega obache trebva da se vristat tezi pari i te kajvad faliraxme na vremeto as si spomniam kak vristaxa bilgarite po granichite ne im plastaxa i se podigravaxa no eto doide vremeto vseki da si polychi nakajanieto te sa viarvast narod no golemi egoisti ne davad drygia da im dade mnenie -samo te sa pravi nikoi dryg ako imad vijmoznoist da te mackad go pravad s kef ima i dobri xora no povecheto ispoljvad i ne plastat a te iskad po xiliada eyro japlati ja nesto koeto stryva sto eyro-samo sta4kyvad i protestirad nisto ne pravad ja napredak-blagodarenie che mnogo xora doidoxa v bilgaria stanaxa xora naychixa da jiveeiad pravilno a ne v edin ismislen sviad -gri4kite stydenti blagodarid che imad sans da ychad nesto koeto gri4kata dirjava im odne nabyta ne im dava da ychi-rajymnite stydenti si kypixa apartamenti i stanaxa bilgari ostanalite ostanaxa v girchia i plastat plastat bej rejyltat 10 piti poveche-chovek e xybavo da jivee v dvete dirjavi da jivee ja da rasbere kide e istinata i kide lijata no po xybava strana od bilgaria nema ja da si v girchia trebva da si mnogo bogad i mnogo pari da nemas a s taia kria girchia stana kato afrika po opslyjvane na vsi4ki niva v dirjavata mislia che nestata ste se opravad no mnogo vreme se mine .ako ima oste nesto ste go dobavia

    ОтговорИзтриване
  2. komentira =tvoiad priatel georgios od thessaloniki kideto jivee v sofia veche jaradi krizata tezi neydopstva na dirjavite

    ОтговорИзтриване