сряда, 13 февруари 2013 г.

Шуреи и баджанаци в “оня списък”


 Скандалът около списъка „Лагард” с притежатели на сметки в швейцарския клон на банка Ейч Ес Би Си  се разрасна, след като стана ясно, че изпратения още през 2010 г. от Париж документ бил променен и от него били извадени най-малкото роднини на тогавашния министър на финансите Георгиос Папаконстантину. Като заподозрени свидетели роднините отхвърлят твърденията на продължаващи разпити финансови проктурори.

Набиращия лавинообразна сила скандал вече заплаши да  разклати ставащото все по-крехко парламентарно мнозинство и единство на управляващата коалиция.  Управляващата коалиция на премиера Андонис Самарас поиска да се създаде парламентарна комисия, която да разследва вината на Папаконстантину, който вече бе изключен от редиците на своята партия ПАСОК. Опозицията в лицето и на СИРИЗА и на Златна Зора поискаха разследването да включи и бившите премиери Пападимос и Папандреу, както и шефа на ПАСОК  Венизелос. Лидерът на неонацистите Михалолиакос  заяви, че ще гласува за разследването на бившите премиери, които срещу уж спасителни заеми са довели страната до ръба на мизерията и са подписали меморандума загробил Гърция. Междувременно бройката в прочутия списък нарастна, а сумата на укритите от тях пари на почти 2 милиарда долара. Поредният скандал тръгна след опит на управляващата коалиция да прикрие имената на сегашни свои членове, които присъстват в списъка Лагард. Опитът бе мотивиран главно със запазването на единството в коалицията на финансово колабиралата страна и доведе до изхвърлянето преди дни на двама депутати от  Демократичната левица – най-малката партия от коалицията.
От тези събития става очевидно само едно – балканският синдром не подминава и Атина, въпреки старанието и да се представи като модерна европейска държава. Делението на „наши” и „ваши”  и опитите за прикриване но висши държавници и семействата им си е класически пример за шуро-баджанащина, но захаросан под благовиден повод за запазване на някакво коалиционно единство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар