петък, 24 декември 2021 г.

Учени предлагат Гърция да навлезе в едномесечен пълен локдаун от 3 януари

 


Учените следят развитието на пандемията в Гърция и правят непрекъснато нови предложения. Коронавирусът ще постави страната пред още по-тежки изпитания твърдят от местния щаб. Това подчертава Демостен Сариянис, който допълва доклада, който ще изпрати на министър-председателя.

Демостен Сариянис, професор по екологично инженерство в Университета Аристотел в Солун, изрази увереността си, че страната няма да избегне всеобщото блокиране поради динамиката в резултат от мутацията на коронавируса Omicron. Докладът до премиера Кириакос Мицотакис ще бъде готов най-късно до днес и той ще го получи вероятно утре. още....

 

Както експертът Сариянис заяви по ERT-3 102 FM, всички данни показват, че проблемът ще дойде много бързо и ще бъде много голям.

„Ако има всеобщо блокиране от 3 януари, то ще продължи месец, ако стигнем до 16-то число на месеца, когато преценим, че случаите отново ще са 6000 на ден, тогава ще продължи до март“, характерно каза той. - и много конкретно - като в същото време подчертава, че казва това с голяма сигурност.

„До Нова година мутацията на Омикрон ще представлява повече от 50% от случаите у нас“, посочи той, като уточни, че вече деескалацията на случаите и хоспитализациите, които наблюдавахме напоследък от вчера, показват обратни тенденции. Той оцени, че проблемът ще бъде голям през първата фаза в Лариса, Ханя, Сития и Атина, нещо, което ще ускори разпространението на Omicron.

Що се отнася до училищата, Сариянис каза, че те не трябва да отварят врати на 10 януари и в същото време разкри, че в много частни училища тестовете за електронно обучение вече са започнали отново. В същия дух той подчерта, че би било престъпна грешка да се полагат първи семестриални изпити в гръцките университети.

Няма коментари:

Публикуване на коментар