понеделник, 13 юли 2015 г.

Сделката с Гърция срещу главата на Ципрас

Първата работа на Гърция след споразумението от понеделник е документът да бъде ратифициран от парламента и това трябва да се случи в сряда. Най-често задаваният въпрос, обаче е, ще успее ли г-н Ципрас да прокара споразумението през пленарната зала и пред каква съпротива е изправен, както в собствените си
редици, така и извън партията си. Твърдо да! Спорзумението ще мине  и при това без проблем, ако се съди от събитията през последната седмица. Само преди дни гръцкият премиер бе на среща при президента Павлопулос заедно с лидерите на всички политически партии и формации, представени в гръцкия парламент. Още там бе взето решение за подкрепа и му бе гласувано доверие и даден мандат, да подпише спасително за страната споразумение с кредиторите. Мандатът му бе гласуван и валидиран в последствие в пленарна зала при невиждано мнозинство по такъв важен въпрос през последните години в Гърция. Заканите, че евентуално ще получи червена светлина се оказаха напразни. Опасността всъщност дойде от неговите собствени редици и по-скоро от ядрото на крайни марксисти-сталинисти, оформило се около ястребът в правителството, министър Лафазанис. Очакванията, че той ще мобилизира около 70 гласа на противници около себе си се оказаха преувеличени. На практика, освен него и парламентарната шефка Зои Констандопулу и вече непоявяващият се в залата Варуфакис, още около десетина човека гласуваха против. Освен тях, противници могат да се окажат и коалиционните партньори на СИРИЗА, АНЕЛ, които обаче са малка групичка. Традиционно с НЕ ще гласуват и представителите на Гръцката комунистическа партия (ККЕ), но те също са пренебрежимо малка група в сегашният парламент.

Веднъж получил мандата си за преговори, Ципрас освен на дисциплинираните си съпратийци, ще получи гарантирано подкрепата на опозицията в лицито на Нова демокрация и ПАСОК, както и на лявоцентристката партия Потами. Така че, още в сряда, 300-тата депутати ще дадат зелена светлина на новото споразумение за Гърция, коментирано иначе къде като робско, къде като спасително. Въпросът е от тук натам какво следва. Според прокраднали се вътрешни информации от последните часове, част от сделката включва оставката на Ципрас и съставяне на ново правителство и общи избори през есента. Според други, ще бъде съставено правителство на националното спасение в рамките на сегашният мандат. При всички положения обаче, както и да бъдедат представени събитията от последните дни, СИРИЗА и премиерът Ципрас загубиха част от блясъка и обаянието си и на бъдещи избори, дори и силно представени в емблематичната сграда на площад „Синтагма” в Атина, вече няма да могат да взимат самостоятелни решения.


Няма коментари:

Публикуване на коментар