неделя, 9 декември 2012 г.

Предколедни страсти под Акропола (по Лагард)

  
Български новини
Гърция стартира програмата за обратно изкупуване на на облигации, като част от условията на кредиторите за отпускане на договореният спасителен транш. Изкупуването ще стане по така нареченият Еквадорски модел и на занижени цени между 30 ш 40% от стойността им. Целта на операцията е страната да получи опрощаване на около 40 милиарда от дълга си. Правителството в Атина ще чака офертите до 7 декември, като отпуснатите средства по операцията са до 10 милиарда евро.

Самият търг се очаква да се случи 10 дни до-късно.
Въпреки че изкупуването е под диктат от Европа, Тройката кредитори е на нокти от очакваните резултати. Самата процедура предвижда доброволно обратно изкупуване, като рискът е от наличието на оференти по сделката. Отсъствието им би довело до отрицателни последствия.
Междувременно германският канцлер Меркел намекна че Гърция може да разчита и на още отстъпки по външният си дълг, но само при положителен бюджетен баланс, което може да стане най-рано до две-три години. А може и да не стане, но е добър анонс за сегашните управляващи.
Самото правителство предвижда и още по-стриктни данъчни мерки. Очаква се данъчен удар от 45%  върху доходите над 26 000 евро, вместо досегашните 48 000.
Продължава да се вихри и скандалът от Списъка Лагард, документ, все още пазен на тъмно. Атински всекидневник публикува името на Майката на бившият премиер Маргарита Папандреу. Тя е спомената като титуляр по тайна сметка с огромни парични авоари. Цитира се сумата 550 милиона. Като източник на информацията се посочва заместник шефа на финасовата полиция Никос Лекас. В отговор Папандреу и активисти на Пасок поискаха оставката на ръководството на службата за финасови разследвания, докато разследващите получиха похвала от сегашният премиер Самарас, който е назначил екипа.
Това са само част от събитията случили се в началото на седмицата.
Развихрянето на скандала отново поставя на карта крехкото единство на антикризисната коалиция в Атина. Списъкът Лагард се оформя като онзи таен документ, намере, изгубен и пак намере, но старателно скриван, който в момента се използва в южната ни съседка по същия начин, както в България принадлежността към службите от преди 89-а. Получава се своего рода политически оксиморон. От една страна желанието на властта да разкрие непочтено забогателите, а от друга опитите на отделни овластени представители да прикрият или себе си или хора близки до тях.
Това е вече третата публична „жертва” на Списъка и дава индикации че разплитането на чорапа може да засегне много високи етажи, а скандалите около него тепърва ще се разгарят.  До къде ще се стигне можем само да гадаем. Публикуването му в публичното пространство обаче, прилича на изстрел с дебалансиран куршум. Не се знае къде ще попадне и от къде ще излезе. А опитите да бъде държан в тайна са по-скоро опити да се запази единството на една коалиция и поставя на карта почтеността на запознатите със съдържанието и участниците в него.

http://newsbg.eu/WEB/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%B4-%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D0%BB/

Няма коментари:

Публикуване на коментар