вторник, 11 декември 2012 г.

Безпринципни коалиции под Акропола



С напредването на усилиятя на гръцкото правителство за спасение от кризата и все по-осезаемо наближаващата зима, в южната ни съседка се наблюдава и активиране на опозиционните партии, които яхат народното недоволство с една надежда – провал на сегашните управляващи. Единствената видима цел, разбира се е властта.
Все по-разрастващите се скандали със скрити многомилионни сметки на видни гърци, между които и емблематични политици от една страна и драконовските антикризисни и данъчни реформи от друга са надеждата на сгашната опозиция да разклати почвата под краката на сегашните управляващи в Атина. Въпреки че опозиционните формации са уж отделни и независими една от друга и изтъкват различни доводи, те използват едни и същи  популистки похвати.
От една страна е мощната крайна и радикална левица на господин Ципрас – СИРИЗА. Когато разбра че фалитът и неплащането на дълговете не е решение, Ципрас реши да промени тактиката и само преди дни апелира към европейската централа за тотално опростяване на дълга. Не саво на Гърция, но и на всички страни от периферията на Европейският съюз. Фактът че сегашната коалиция оглавявана  от самарас успя да постигне опрощаване на два пъти през последната година, ядно е дала на Ципрас жокер за посоката на настроенията и успеха, който би му гарантирало превес в следващият парламент. И калкото и налудничаво да звучат призивите му, според социологическите прогнози СИРИЗА наистина има реални шансове да седне на стола на властта при следващи избори. Проблмът е само да бъдат предизвикани, а пукнатини в сегашната коалиция не липсват.
На другия полюс са националистите от Златна Зора. С фанатична лексика и лесно разпознаваема външност, яките момчета обикалят улиците на големите градове на страната и с фанатично настървение гонят емигрантите, предимно от неевропейски произход. Тезата е че видите ли, те са виновни за гръцкото нещастие. Те взимат работата на обеднелите гърци и ги правят още по-бедни. Дори стигнаха до там, че обвиниха Европа в расизъм към Гърция.
Проблемът обаче се състои в това че и едните и другите крещят срещу статуквото, но не дават решения. И докато едните минават за крайно леви, а другите някак си по традиция биват определяни за крайна десница, то идва въпросът, биха ли били заедно в едно бъдещо управление и що за управление ще е това?
Гърция вече доказа че е страна където непримирими противници могат да станат съюзници в името на общия интерес. И в този ред на мисли, какво я чака южната ни съседка ако в един бъдещ парламент тези съюзници бъдат СИРИЗА и Златна Зора, можем само да гадаем.

Няма коментари:

Публикуване на коментар