понеделник, 27 април 2015 г.

Търпението към гръцкото правителство май се изчерпва и от вътре, и отвън

Преговорите между Атина и нейните кредитори ще бъдат възобновени в понеделник, заяви гръцки правителствен източник като каза, че е имало телефонен разговор между гръцкия премиер Алексис Ципрас и германската канцлерка Ангела Меркел. 



“За да се ускорят” разговорите Алексис Ципрас се е чул и с председателя на еврогрупата Йерун Диселблаум, а Никос Хулиаракис, който представлява Атина в “Групата от Брюксел”, заменила Тройката, е разговарял с представителя Деклан Костело. Те са се съгласили да проведат телеконференция в понеделник преди срещата в Брюксел в сряда. Тези обаждания стават два дни след внезапното изстудяване на отношенията между гръцкия финансов министър Янис Варуфакис и представителите на еврозоната по време на среща на еврогрупата в Рига. .
По време на срещата в Рига Янис Варуфакис е попаднал в позицията на аутсайдер, който не само е прекъсван, но и очевидно не е взет на сериозно от колегите си. Варуфакис е посрещнат в хладна обстановка, която е била осезаема през цялото време на срещата. Ръководителят на Еврогрупата Йерун Диселблум определи като “много критични” преговорите, по време на които дори се е стигнало до словесни сблъсъци. В традиционната вечеря, последвала неформалната среща, Варуфакис не се е появил. Той е напуснал хотела сам, дори без бодигардове.   
Въпреки заканите на гръцкото правителство, че то категорично ще отхвърли какъвто и да е било натиск, огромната част от гръцките граждани искат да се постигне компромис с международните кредитори и по този начин да се избегне напускане на еврозоната от страна на Гърция. Според социологическо проучване публикувано във вестник “Катимерини”. 72 на сто от запитаните искат да се постигне споразумение с кредиторите, а само 23.2 на сто смятат, че правителството в Атина трябва да отхвърли всички компромиси. Това е ясен признак че управляващите ще започват да губят подкрепата на здравомислещите гърци, а търпението на последните, както и на кредиторите започва да се изчерпва

Няма коментари:

Публикуване на коментар