петък, 24 април 2015 г.

Само Бог може да спаси Гърция

Какво свързва Алексис Ципрас, Джордж Сорос, Ноам Чомски, Янис Варуфакис, Джеймс Гълбрайт, Костас Симитис, Standard & Poor и средния грък от улицата? Те всички са съгласни, че гръцкият дълг е неустойчив и неплатим.

Преговорите между Гърция и кредиторите са в застой, отново. Кредиторите настояват за мерки за строги икономии, за да продължат да предоставят финансова помощ. Гръцкото правителство е положило така наречените червени линии по въпроси като пенсии, осигурителни фондове, трудови закони и данъка върху добавената стойност. Нито едната страна не изглежда готова да отстъпи. Преговорите в Брюксел 20 февруари са станали отново повод за изрази като "строги изнудвачи", "безмилостни колонизатори", "убийци на гръцкото общество." Гръцките политици винаги са имали в запас наличие от доста пиперливи изрази.


Гръцкото правителство се стреми към алтернативи за финансова помощ, тъй като времето изтича и държавната хазна са изпразва с обезпокоителни темпове. За съжаление, руснаците не дават рубли, а китайците са много с стиснали техните юани.
В момента страната е в най-опасната ситуация от години и е на ръба на банкрута. Само божествена намеса може да изтегли Гърция от финансовите и проблеми. И тъй като Бог не прави публични изяви и не раздава парични средства, то неговите представители на земята са тези, които биха могли да направят нещо по въпроса.

Гръцката православна църква има дълга история. Тя върви ръка за ръка с гръцката държава и е помогнала много в изграждането на съвременна Гърция след войната за независимост срещу османското владичество. Църква и държава са били неразделни в в гръцката история и разделянето на двете е тема табу през годините.
През петте години на суровата рецесия, през което време над 3000 гърци са извършили самоубийство заради финансови проблеми, хиляди остават бездомни и стотици хиляди  са потърсили достоен живот в чужбина, Гръцката църква е отсъствала. Кухните за бедните и няколко листовки са много малко за такъв голям криза.

На Велика събота, архиепископът на Атина и цяла Гърция Йеронимос II заяви по телевизията, че Църквата е готова да предложи помощ за погасяване на гръцкия дълг. Това е първото официално изявление от Гръцката църква, която обещава да помогне на страната в момент на нужда. Запитан дали е имал предвид продажба на недвижими имоти имоти, които принадлежат на Гръцката църква, Йеронимос отговори, че това, което той наистина има предвид, е използване на църковните активи в съвместни действия с държавата, за да генерира печалби, които ще  помогнат да се изплати дълга на страната.

Това беше една много неясна декларация, подобна на "конструктивната неяснота", характерна за Г-н Варуфакис. Премиерът Алексис Ципрас е изпратил писмо до архиепископа, за да му благодари и да го помоли да започне сътрудничеството. Същият този Ципрас, която отказа да се закълне пред Библията и помоли духовниците да претупат церемонията, за да не му губят времето с неща, в които той не вярва. Сега, явна е повярвал, ако не в друго, то поне в парите на църквата.
Гръцката левица е често се изразявала мнение, че църквата и държавата трябва да бъдат отделени и Гръцката църква, бидейки мното богата институция, би трябвало да плаща данъци като всички останали.  Новото ляво правителство не е докоснало досега тази деликатна тема.

Някаква божествена мъгла обхваща активите на Църквата на Гърция. Не съществува регистър на църковното имущество. По неофициални оценки, се говори за 8 трилиона (!!!) евро, астрономическа сума. Въпреки това, нейното богатство се крие зад около 10,000 държавни предприятия (църкви, манастири, фондации, завещания). Има тайна, която обгражда действителните богатства на Църквата на Гърция, че дори не е най-високата си администрация знае точно стойността на активите на отделните църкви, манастири, фондации, или енории.

Църквата на Гърция е собственик на около 6 милиона декара в поземлени имоти, според данните, предоставени от Министерството на земеделието в миналото. Собствеността включва и малки острови и островчета. Индивидуалното богатството на 2500 манастири не може да се измери. Църквата притежава около 800 търговски сгради, като хотели, офис сгради и търговски центрове. Ликвидността  се оценява на стотици милиони евро.  Църквата на Гърция също е основен акционер в две гръцки банки и в миналото е давала заеми на на гръцката държава при 6% лихва.

Да, на пръв поглед мистично богатата гръцка църква, едва ли не е длъжна да помогне на изнемогващата държава. Но, от друга страна, имуществото и богатството на духовната институция имат произход, който няма нищо общо със светските богатства. Манастири и черкви са строени в продължение на стотици години с даренията на милиони миряни, които са отдали своята лепта Богу. За разлика от светския дълг на страната, който е генериран от 2-3 поколения политици, представители на една клика със съмнителни качества, а парите са отишли в купуването на личен комфорт, избори, къщи, коли, бонуси, рушвети и светско разточителство. В този ред на мисли, с какво църквата е длъжна на светската власт? И как така, едните са събирали в продължение на столетия, а другите разпиляха само за няколко години? Или, както е казано: "Кесаревото кесарю, божието Богу!"Всеки трябва да си носи кръста, а добронамереността на божията институция на земята е въпрос на лично благоразположение, не на задължение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар