неделя, 3 март 2013 г.

„Съвет на мъдреците” ще измъква Кипър от кризата

       

           Български новини
Роденият в Никозия британец Христофорос (по-известен като Кристофър) Писаридис получи през 2010 г. нобеловата награда по икономика заедно с американците Питър Даймънд и Дейл Мортенсън за модела им за анализиране на трудностите при хармонизирането на търсене и предлагане, особено на пазара на труда.

Писаридис е отличен за разработването на теории, обясняващи как регулацията и икономическата политика могат да влияят върху безработицата, незаетите работни места и заплатите. Според него колкото по-активно се търси работа, толкова по-вероятно е да се предлагат работни места от компаниите, защото ще бъде по-лесно да се попълнят. 62-годишният икономист е професор по икономика в London School of Economics.
Нобеловият лауреат е член на Британската академия, на Европейската икономическа асоциация, на Асоциацията на икономистите по труда и на много други международни организации, бил е консултант и на Европейската комисия. Привърженик е на идеята, че правителствата трябва постепенно да орязват разходи, за да избегнат скок на безработицата.


Професорът по икономика в престижното Лондонско икономическо учебно заведение и лауреат на нобелова награда Кристофър Писаридис ще оглави така нареченият съвет на мъдреците в Кипър, който има за цел да измъкне страната от дълговата криза. Той бе поканен от новоизбраният президент  Анастасиадис, чието избиране беше посрещнато с аблекчение от страна на Брюксел. Облекчението дойде от това че Европа в продължение на осем месеца водеше дълги и безрезултатни преговори с Никозия в опити да стигне до някакво споразумение.  Към края на миналата година стана известно, че Кипър е тръгнал по пътя на Гърция и изпада във все по-тежко финансово положение. В началото се коментираше спасителен финансов пакет в размер на 10 милиарда евро, но с течение на преговорите и одита, сумата необходима на острова набъбна на над 17 милиарда. Като сигнал за рязък завой по отношение на досегашната политика Анастасиадис назначи за финансов министър технократа и бивш служител на  Световната банка Михалис Сарис. С голям авторитет в Европа и отвъд океана, Сарис е един от архитектите на влизането  на Кипър в еврозоната през 2008 година като тогавашен член на правителството. Мащабът на кипърските финансови проблеми е удар и предизвикателство за новата власт в Никозия. В още първото си изявление президентът обеща, че  този въпрос ще бъде решен в най-кратки срокове, въпреки големия дефицит. Бившият министър на финансите Васос Шиарли на изпроводяк заяви, че оставя хазната с достатъчно пари за поемане на разходите поне до края на месец май, като подчерта че политиката е била винаги с перспектива поне три месеца напред. Още в понеделник се очаква и посещение на тройката в Никозия, където ще бъдат подновени преговорите. Очакванията са, че до споразумение с междунардните кредитори може да се достигне още преди края на настоящия месец. Все още стои и въпросителната към Кипър като офшорна зона с едни от най-ниските данъчни ставки в Европа, както и съмнението че властите на острова си затварят очите за мръсни пари, които се вливат в икономиката, които и проблеми ще бъдат основна пречка по отношение на бъдещото споразумение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар