вторник, 2 юни 2015 г.

Гърция се готви за предсрочни избори

Гърция не може да направи повече отстъпки в преговорите с кредиторите и някои твърдят, че ако няма благоприятна сделка, решението е предсрочни избори.
Гръцкият министър на труда Панос Скурлетис заяви във вторник, че Атина не може да направи повече отстъпки в преговорите за по-нататъшна финансова помощ в замяна на реформи и каза че
международните кредитори трябва да поемат своите отговорности.
"Няма място за повече компромиси. Чакаме другата страна да поеме своите отговорности, заяви той по гръцката телевизия и добави, че трябва да има политическо решение на проблема с гръцкия дълг.
Парламентарния говорител наъ СИРИЗА Никос Филис също заяви, че Гърция няма да приеме ултиматума и правителството не може да подпише споразумение, което е несъвместимо с програмана за борба с строги икономии на партията.
"Ако ние говорим за ултиматум ...  очевидно е, че правителството не може да си сътрудничи с кредиторите и да го приеме", заяви в гръцката телевизия Филис.
Говорителят на партията отиде и още по-далеч, като заяви, че ако дванадесет или повече членове на парламента от СИРИЗА  гласуват против предложеното споразумение, страната ще трябва да пристъпи към общи избори.
Вицепремиерът Янис Драгасакис също подчерта, че гръцкото правителство няма да приеме "всеки ултиматум" от кредиторите.
"Ние няма да се поддадем на изнудване", заяви той на среща в Атина на Европейската обединена левица във вторник.
От своя страна, Министърът за доставките и Егейско море Теодорос Дрицас каза, че Гърция няма да подпише споразумение, което ще включва рецесия . По отношение на пристанище Пирея, той каза, че е против приватизацията му като добави, че приватизацията по принцип не е в ДНК-то на СИРИЗА


Няма коментари:

Публикуване на коментар