понеделник, 19 януари 2015 г.

Нoви разкрития от Амфиполис



Намерените в гроба в Амфиполи, Гърция, останки принадлежат на пет различни мъртъвци, не на един, като археолозите първоначално мислеха.

Министерство на културата на Гърция направи официално изявление днес
, казвайки, че лабораторните резултати от изследването на човешкият скелетен материал, намерени в гробницата в Амфиполис показват, че четири мъртви са били погребани в гроба, заедно с останките с пети, кремиран мъртвец. Министерството също публикува няколко снимки на костния материал.

Костните останки принадлежат на жена на около 60 години, двама мъже на 30-45 години, едно новородено бебе, и възрастен човек, който е бил кремиран в момент преди смъртта на останалите четирима.

ДНК тестовете, които ще последват, ще определят дали погребаните са свързани и мястото на погребението е всъщност семейна гробница. По-трудно е да се установи самоличността на изгорелите останки. Сигурно е обаче, че кремирано лицето е първ
ият "наемател" на гробницата.

Гробницата датира от между 325 г. пр и 300 г. пр.н.е. Експерти спекулират, че тя е построена за
близък или роднина на Александър Велики. Откриването на гробницата Амфиполис през лятото на 2014 г. се счита за една от най-важните археологически открития в историята.

Идентичността на "наемател
я" на гробницата бе и една от най-големите загадки на 2014 г. Първоначално е имало дори спекулации, че гробницата принадлежи на Александър Велики.

Няма коментари:

Публикуване на коментар