неделя, 24 март 2013 г.

Страстите на Афродита



   


    
 Български новини
   Има една стара приказка, която знам от дядо си, за един човек, който направил някаква голяма беля и бил отведен при местния кадия* за да бъде съден. Кадията, разбира се го осъдил, но понеже бил спроведлив и добронамерен, лешил да даде възможност на осъдения сам да избере наказанието си. Предложил му да избере между това да изяде едно кило сол, да плаги десет жълтици или да му ударят десет тояги на гол задник, с извинение. Нашият герой решил да мине по най-евтиния начин. Нито му се давали пари, нито бой му се яло, та решил че ще яде солта. Донесли му едно кило сол в една тепсия и седнал осъденият да я яде в присъствието на свидетели и кадията. Изаял една-две лъжици,
устата му пресъхнала и се напукала, запенил се и се отказал. Но все още не му се давали пари и решил да поиска следващото наказание, да му ударят десет тояги. Завързали го на един кол, събули му потурите и джелатинът замахнал с тоягата. Издържал осъденият само до петата тояга с писъци и викове и преди да припадне от болка извикал:


-      Спрете! Ще плащам!
Кадията махнал благосклонно, отвързали човека от кола и той платил глобата си от 10 жълтици. Оказало се, че вместо от началото да плати, той в желанието си да надхитри съдиите всъщност понесъл и трите наказания. Тръгнал си без пари, с разранена и пресъхнала уста и кривящ от болките в посинените си задни части. Историята е много поучителна и днес ние виждаме как малката островна страна Кипър, в опитите си да мине тънко, плаща и по аналогичен начин. Островът, известен като родно място на Афродита и сещайки се за по-горната приказка се иптвам да си представя олимпийската съблазнителка, как се отдалечава с наведена глава, точно като онзи тарикат с посиненото Д.
Нека да започнем от началото. Само допреди месец, Европа отдъхваше с облекчение от новите управници в Никозия. Западът приветства новоизбраният президент Анастисиадис, защото се надяваше че ще постигне с него онова споразумение за стабилизирането на икономиката на острова, което не можа да постигне по време на осеммесечни тежки преговори с предшественика му Христофиас. Отявлен левичар, Христофиас старателно избягваше достигането на договорка с Иврокомисията, ясно осъзнавайки негативите на сринатия имидж и тежките последствия за популярността му. Яркият пример в това отношение беше съвсем наблизо – Гърция. По това време някъде, чух и историята от първо лице, като каво представлявала ужасната криза според един местен киприот. Ужасно било, защото хората вече не може ли да издържат децата си, учещи в Лондон и не можело вече човек да си наеме частни учители за подрастващите. Не можел човекът да си купи и нова кола. Това именно беше грозното лице на кризата в очите на един кипърец. Трогателно, нали?
Всъщност грозната истина за Кипър дойде само преди дни, когато се оказа че страната почти не разполага с парични ресурси за да продължи самостоятелно да обслужва себе си. Афродита се оказа гола, като в онази картина на Ботичели.
Дефицитът на страната, оценяван преди месеци на 10 милиарда евро за кратко набъбна до колосалните за размера на икономиката и 17 милиарда.  Никозия поиска спасителните милиарди, заплашена от банкрут, излизане от Еврозоната и може би въобще от ЕС. От Европа обещаха кредит под няколко условия.
-      Одит върху наличието на съмнителни банкови авоари в кипърските банки.  Страната е известна офшорна зона, и изключително популярна дестинация за капитали с доста съмнителен произход.
-      Увеличаване на данъчната ставка от 10% (най ниска сред страните използващи евро като разплащателна валута) на 13%
-      „подстригване4 на всички банкови депозити на територията на кипър с 10% еднократно. В продължение на последната една годиназападногерманските специални служби бяха разследвали произхода на въпросните депозити и бяха установили че голяма част от тях са на фирми и индивиди с меко казано съмнителна репутация. Тези 10 % трябваше да са „самоучастието” на кипър в спасителното финансиране за да се избегне колапс на икономиката му.
От този момент нататък нещата станаха неуправляеми. Реакцията на Русия беше светкавична. Оказа се че повече от половината налични пари на острова са с руски произход, около 30 милиарда евро. Самите Путин и Медведев обвиниха Европа в опит да конфискува пари на руски граждани. Самите кипърци се събраха пред затворените банки в опит да изтеглят спестяванията си, а по портретите на г-жа Меркел на острова, носени от демонстрантите се появиха характерните мустачки. За един ден гордата европейска принадлежност бе потъпкана, а Европа се превърна в очите на киприотите като триглава ламя, опитваща да ги превърне в роби.
Парламентът в никозия набързо отхварли предложението, а финановият министър Сарис хвана първия полет за Москва. По същото време, когато с частните си самолети, паникьосани руски олигарси кацаха в Ларнака в опит да си приберат заплашените от подстригване авоари.Тънката сметка на Сарис беше че ще надхитри Европа, взимайки пари от Русия, страна чийто граждани са основен инвеститор в страната му. В замяна министърът беше склонен да заложи прогнозните огромни и съсобствени със съседин Израел газови залежи – обект на проучване. По същото време в Москва пристигна и шефът на Еврокомисията Барозу. Какво точно е станало там, и как точно се е разиграл белотът не е точно ясно. Ясно стана само че Москва няма да даде пари на Никозия. Москва не повярва на крокодилските сълзи на г-н Сарис. Руски държавен представител каза че не може да даде нов заем на Кипър, дори нещо повече. Той изрази съмнение че островът изобщо е в състояние да върне и дължимият стар заем от 2,5 милиарда. Това са думите, зад тях обаче прозира едно друга сметка. Русия не е толкова глупава да си развали отношенията с най-големият си търговски партньор Европейският съюз в замяна на някакви три милиарда и игра ва-банк с малкия остров срещу ЕС Фалитът на Кипър ще доведе по-големи загуби – всичките 30 милиарда. От друга страна Кипър я има газ, я не. Дори и залежите да са гигантски, островът на Афродита може да претендира за 10-20% от тях, останалите принадлежат на Израел. Това значава руснаците да влязат в още един излишен конфликт. Междувременно, докато г-н Сарис щъкаше между Брюксел и Москва, в играта се намеси и четвърти играч, когото никой не беше взел под внимание до момента. Турция заяви претенции върху находищата и каза че ще направи всичко възможно да блокира експлоатацията им докато не получи своя пай. Анкара показа че сметките без нейно участие няма как да се получат. Така само ден преди окончателният срок и само за няколко дни кипърското правителство успя да изиграе всички карти и седи на голямата игрална масата без печеливша ръка. И без карти.
Сега островната държава получи ново предложение от Европа, което е още малко по-болезнено от предишните. Като в онази приказка, с която започнах, ако си спомняте. Вместо да преговарят за първоначалните условия и облекчаването им, знаци за което получиха от Брюксел, властите в никозия предпочетоха да заложат „срещу банката” и пропуснаха големият шанс. Вместо сравнително безболезнена реформа, сега им предтвои „грецификация”, сиреч да преживеят нещата с всички произтичащи от това усещания, същото, което се случва в Гърция през последните няколко годдини.
Все пак никой не можа да обясни, след като разполага с такива гигантски пари, защо кипър не може да подържа финансовата си система? Къде отидоха парите и кой ги похарчи. Или по-скоро, как малката страна успяваше да плаща дохо по депозитите в размер на 5-6%, колосално на фона на средноевропейските 1-2%. От къде идваха тези пари? Но това е обект на един друг коментар.
Сега Афродита седи на масата гола и от играч се е превърнала в играчка, която големите ще разиграват. Вместо да пише история, както се надяваше, пишат историята върху собствената и кожа.
·        Кадия (тур) – съдия в Османската империя

2 коментара:

  1. grika bakos/ vsi4ko tova stava jaradi petrla na kipar syria egyped izrael i girchia/ima edno parche 12 kideto spored plana na anan sa steli aglichanite da go vladeiad ima 2 mesta v kipar koito sa kato gradove ama kato london =taka girchite nese saglasyvad borad se s bednite stydenti ja svoboda obache vsi4ko predi tova e dadeno s kartel=predvaritelna ogovorka da falirad dirzavata/ govorim ja miliardi pari prorochestvoto na sveti paisii kajva taka pise v interned kogato doidat rysnachite girchia se obednee togava grchite ste nalojad voinat jastoto gladit ste e goliam taka drygite dirzavi aytomaticno se poso4va se isbyxnad franchia italia germania anglia vsi4ko aj petrol od nachalo rysnachite se pecheliad nakraia s e jagubiad no yrchite s e doidead 4ak do solyn i mnogo s e gledyvad tezi girchi,taka tyrchia 1/3 ste se onistozi edna 1/3 ste s e pokristi edna 1/3 ste ijbegad .chakame d a vidime kakvo e e verno od vsi4ko tova kakvos e stane govorise oste ja novite bar code novite licni karti kideto si4ko ste s e sledi girchite negi stid se boriad no pravitelstvoto ste gi prieme /govorise oste ja 1 dirjava nikakva religia nikakvi drygi prechi mezdy narodite /govorise ja antixrista vsi4ko tova nejnaia dali e lija i istina no mediite v girchia postoiano govoriad dali sisnost krizata e tova gibelta na pravoslavnite narodi/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. bakos 2prodaljenie/govorise oste ja 1 dirjava nikakva religia nikakvi drygi prechi mezdy narodite /govorise ja antixrista vsi4ko tova nejnaia dali e lija i istina no mediite v girchia postoiano govoriad dali sisnost krizata e tova gibelta na pravoslavnite narodi/ nejnaia no v girchia se govori vseko ensto s shelta si vladikata go kajva ako ne edinia toes drygia/taka che mnogo ensta ne jnaem no v kraina smetka mmesto da sm,e bogati sme bedni moze bi bog taka iska nejnaia/ no ste vidim pravoslavieto v bilgaria e slabo v girchia e ynivrsalno no i tam s e krade se lije chovek e xybavo da e do boga ja da pomaga a ne ja pari ja pari e mrisnod a se govori no kakto vijdate vsi4ki karad x clasi merchides . nestata se stanad kakto gi pise v pisaniata ili ste bidem ynistojeni ili spaseni no mnogo informachia pokrai s tova obirkva manipolira xorata nejnaes koi kakvo ti kajva id ali e verno tova nesto- po tozi nachin idvad novite nesta i texnologiite nemoze d a s erasbere dali religiata prechi na rasvivaneto ili pomaga ili diavola s e iaviava 4rej texnologiite / v girchua ima predavania koito govoriad postoino ja tova vseki den ne vjimaite novie karti sledat vi pirvo sa kartite posle desnata rika i chipa/ taka che s e vidim kakvo ima da stava a tova s a byntove xora bejrabotni akkto vikase starecha paisios pestete che ste ima voini sega vseki s ikala si akkvoto iska d a verva no ne trebva d a se krie istinata ja girchia petrola i kipar kideto girchite ijedaxa parite pik sega naroda im beshe vinoven /pripomni si kak girchite michexa bilgarite ono va vreme spiraxa bilgarkite po granitsata girchite s e podigravaxa s tryda na bilgarite lizexa gi ne im plastaxa kato s chigani se dirjaxa egoisticno i nadmeno spexa s tiax se podigravaxa ima 2-3 slycheia na chesni xora ostanaloto pravexa giovech vispoljvaxa s e od dobrinata lekomislieto ne plastaxa grika vjimase 4 xiliadi bilgarina 600 e kide e chesnosta i dobro namerenosta vispoljvaxa s e od komynisti4eskia rejim se podigravaxa s xoritsata eto ima bog nakajva vsi4ki ja vsi4ko spored delata im girchite lijexa kradexa na drebno sega gi odari krizata a dali tazi kriza nee ijmislena ja d ane vristat nasite pari tazi pymia kideto jabirkaxa e dnesnata kriza s bankite faktor.girchite ne iskad da ima dryg narod po ymen od tex ne iskad da im odgovarias akto gospodari-tolkova loso se dirjexa s bilgarite i nedai boze nekoid a pochine jena ili mis grabexa nasledstvoto s opravdatelni prechini. ja tova troikata merkel od germania gi nakajva jastoto vizda edni mirzelivi xora koito sa tirtei lezad pardat ne plastat a iskad d a jiveiad v lyks , bilgarina pone r aboti s tryd iskarva parite si.tova e krizata edno nakajanie na nevidnite blagodarenie na vinovnichite koito kradiaxa jakono na drebno v solyn girchia ne davaxa dyma d a s ekaje /koi sme nie vikaxa elines/ a sega de plati an troikata jaemite rasxistenieta koito samite vie licno vie ste praveli na nas grib .kogato nie rabotexme te iadexa piexa po tavernite vikaxa ytre e den. seg obache tova s a pari na evropa a n ne grika vristei vristei raboti kato govedo parite koito grickite politichi izedyxa sami bes narod bej jakon.tova e . ako ima nesto s e dopilna

      Изтриване